Liner - Det går ikke uden!

Vi bruger typisk tre typer line, til moderne ørred fiskeri.
Monofilament (Nylon), FluoroCarbon eller Flet line.

Monofilament (Nylon) line
Nylon linen er den vi normalt forbinder med fiske snørre, den kommer i mange forskellige farver, tykkelser og kvaliteter. Fisker du rigtig meget, så vil du blive glad for at du købte en kvalitets line. Fisker du ikke så meget, vil du stadig blive glad for at købe en kvalitets line. Dog skal det siges det er et punkt man godt kan spare, hvis man ikke fisker så ofte.

Nylon liner har mere eller mindre hukommelse, dvs. at linen tager form efter spolen den er rullet op på. Det er der for vigtigt at man ruller linen på den rigtige vej, samt at man får lagt linen tæt/stramt på hjulet fra begyndelsen - men ikke for stramt. Læg din line spole i en spand med vand, med logo siden op af så den flyder på overfladen. Tråd din stang, bind linen på hjulet. Så tager du en fugtig klud om linen, og holder den stram mens du spoler ind.
Nylon liner har et stræk, som kan være en fordel og en udlempe. Tommelfinger reglen siger ca. 1 cm stræk pr. meter. Nogen mere end andre, men dette kan klart være en fordel for nogen tekniker (Bombarda/Flåd fiskeri). Den er også mere tilgivende imod den nye fisker, da man ikke nær så nemt rykker krogen ud af munden på fisken.


FluoroCarbon line
Denne line er typisk benyttet til forfang, da den er tæt ved usynlig for fisken.
FC line er ofte stivere end alm Nylon monofilament, dette gør at jeg personligt ikke er så vild med at benytte FC som hoved line. Den stive line kaster dårligere end en blød og mere flexibel line, men til forfang har stivheden den fordel at det kludre mindre. FC line har heller ikke nær det samme stræk som nylon, det er tungere og synker hurtiger til bunds.

Et must have, det kan ikke betale sig ikke at bruge FluoroCarbon forfang!


Flet line (Multi strain)
Som navnet indikere er dette en flettet line, sammen sat af flere matrialer og evt. overfladebehandlet. Der er runde flet line, flade flet line og flet liner der coatet.
Personligt fortrækker jeg idag en rund flet, da den flade flet "synger" en del mere når den spoles igennem stangøjerne. Og det griber mere fat i sig selv, ved stramt line oplæg. Hvilket resultere i dårligere kast, line kluder og misset fisketid.

Jeg bruger kun flet til spinne fiskeri, når vi snakker ørred fiskeri. Med mindre forholdene kræver noget specielt, men til alm. Put & Take fiskeri. Benytter jeg mig primært af Salsa linen fra Quantum, den dækker alle mine behov til Bombarda og andre typer flåd fiskeri. Linen er stæk, men stadig blød og flexibel nok til den kaster godt. Den røde farve gør linen svær at se i vandet, og så gør det jo ikke noget det ser godt ud sammen med det hvide Accurist hjul, på min rødhvide Magic Trout stænger.
WYSIWYG Web Builder
Kontakt
Putfiskeri.dk
putfiskeri@gmail.com

Pali Fisher
palifisher@gmail.com
Sponsorer:
2017 © www.putfiskeri.dk. All rights reserved. Featured trademarks, brand names and logos are the property of their respective owners
NorthStar Fishing
northstarfishingdk@gmail.com
WYSIWYG Web Builder