Stænger - Hvad skal man vælge?

Først og fremmest skal man beslutte sig for hvad man skal fiske, så kigger man på metoden/teknikken og køber stang ud fra dette.

Det er vist kun Bilka og grej forhandlere der er lige glad med dig, der sælger stænger der kan fiske det hele! For du kan ikke få en stang, der både er god til torsk på molen og til ørred ved Put & Take søen. De findes ikke!

Du kan få nogle billige stang sæt, hvor der er stang og hjul med line for 3-400 kr. Disse sæt er sjældent pengene værd, men man kan godt fange fisk på dem så må man kigge på. Hvor meget har du planer om at bruge dit grej, skal du bare har en stang og hjul og fisker 2 gange om året. Så er det måske mindre vigtigt, med det top tunet grej til moderne teknisk fiskeri.

Jeg vil dele dem op i forskellige typer af stænger.

Spinne-, Bombarda- , Tremarella-, UL/for sjov stænger

Spinne stangen er en "kort" og forholdsvis stiv stang type, igen længden er relativ. For du kan også få 3 meter lange spinne stænger, men typisk er en spinne stang 7-10 fod. Man fisker oftest med kunstige agn som, spinnere, woblere og små blink på denne type stang. Hvor fisken skal kroges i hugget, da de ellers spytter den kunstige agn ud igen. Her er den stive stangspids med til, at fisken kroger sig selv på de forholdsvis store tre-kroge.

Bombarda stangen er en lang slank stang (3-4 meter), med god rygrad og flexibel top. Hvor blød en top man bruger, er en ofte taget ud fra hvilken type agn man fisker med. Når jeg fisker med Magic Trout Bait, så fisker jeg med den helt bløde Magic Trout Pulse stang. For der handler det tit om, fisken ikke skal mærke modstand når den samler agnen op. 
Fisker jeg der imod med gummidyr efter min bombarda, så fortrækker jeg den stivere Magic Trout Universe stang. Hvor jeg nemmere kan sætte krogen, fordi fisken sjældent vil sluge en gummi agn. Bombarda stænger er oprindeligt bygget på Match stænger, som er lange flåd stænger ofte benyttet til mede fiskeri. 

Tremarealla stængerne er forholdsvis nye, det er lange slanke teleskop stænger. Der er udstyret med en utrolig blød top, som gør det nemmere og mere behaligt at bruge denne ryste teknik. Hvor man konstant vipper med stang spidsen, for at få flåd eller rig til at ryste og vibrere. De lange stænger, gør det også muligt at kaste forholdsvis langt med et meget let tackel.

UL som står for Ultra light, er en sjov hobby for den erfarne fisker. Grunden til jeg siger den erfarne fisker, er fordi det gør fiskeriet svære og mere lang trukket. Personligt syndes jeg man skal huske at overveje hvor meget man bør trække fighten ud, bare fordi man selv skal have det sjovt på vores side af krogen. Til Catch & Release er UL efter min mening ikke velegnet, da man trætter fisken og der med mindsker dens chance for at overleve.

UL stænger er helt bløde, små korte stænger uden ret meget rygrad, ofte med meget højt glasfiber indhold så de ikke knækker. Man fisker med meget små agn, så kaste vægten på dem ligger ofter mellem 1-7 gram.


Der findes mange andre typer stænger, men dette er de stænger jeg vil anbefale til Put & Take brug. De kan selvfølgelig også benyttes ved havet, til at fiske havørred med.

WYSIWYG Web Builder
Kontakt
Putfiskeri.dk
putfiskeri@gmail.com

Pali Fisher
palifisher@gmail.com
Sponsorer:
2017 © www.putfiskeri.dk. All rights reserved. Featured trademarks, brand names and logos are the property of their respective owners
NorthStar Fishing
northstarfishingdk@gmail.com
WYSIWYG Web Builder